Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

Σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε προχωρά στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2019.

Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις – ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων  ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία.

Αναλυτικότερα οι οφειλές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:

  • Αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά
  • Οφειλές από διοικητικές κυρώσεις
  • Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης

Καλούνται οι γεωργοί να ενημερωθούν από την ηλεκτρονική εφαρμογή και να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης που τους έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με την ανάρτηση.

Σημειώνεται ότι οι γεωργοί μπορούν να υποβάλουν έγγραφες παρατηρήσεις έως 16/12/2020 στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα συμπεριληφθούν στην παρτίδα πληρωμής της εξόφλησης.

Σε περίπτωση μη καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και μη υποβολής έγγραφων παρατηρήσεων, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή σε περίπτωση που οι έγγραφες παρατηρήσεις κριθούν αβάσιμες, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα προχωρήσει την διαδικασία ανάκτησης κατά περίπτωση βάσει του Ν.2520/1997, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Επισημαίνεται ότι, κατά την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης για όλους τους παραγωγούς που πληρούν τους όρους επιλεξιμότητας, εφόσον δεν διαπιστωθεί καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών/οφειλών, το εν λόγω ποσό ή τμήμα αυτού καλύπτεται από το τυχόν ποσό της εξόφλησης.

Σε περίπτωση άλλης αναγνωρισμένης και εκκαθαρισμένης απαίτησης του δικαιούχου σε βάρος του Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.Π., πραγματοποιείται συμψηφισμός μέχρι είσπραξης του συνολικά οφειλόμενου ποσού, λαμβάνοντας υπόψη τη συναίνεση, για το σκοπό αυτό, όπως αποτυπώνεται στο σημείο Ζ1 «Δηλώσεις και ανάληψη υποχρεώσεων» των κατ’ έτος υποβαλλόμενων Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης.

Βάσει του άρθρου 63 παρ.3 του Καν.(ΕΕ) 1306/2013, δεν συνεχίζεται η διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών αν το ποσό που πρέπει να ανακτηθεί από τον δικαιούχο στο πλαίσιο συγκεκριμένης πληρωμής για ένα καθεστώς ενίσχυσης, χωρίς τους τόκους, δεν υπερβαίνει τα 100 EUR, εκτός των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις και κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης.

Η κοινοποίηση της πρώτης ειδοποίησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών, από την ανάρτησή της στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. 

https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login.

Σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός δεν έχει προσωπικό λογαριασμό, για να είναι δυνατή η είσοδός στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα

 https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”. 

Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2019 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Επιστροφή στην κορυφή